Υποχρεωτικό
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ II
Κωνσταντίνα Ρεκούμη
Γεώργιος Ξηρογιάννης
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
-
Βιολογία, μορφολογική ταξινόμηση, σύσταση, θρεπτική αξία και ποικιλίες των φρούτων και λαχανικών.
-
Η συντήρηση των φρούτων και λαχανικών μετά τη συγκομιδή.
-
Τρόποι επεξεργασίας που τους εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους μέχρι την κατανάλωσή τους.
-
Βασικές αρχές του ποιοτικού ελέγχου και χαρακτηριστικά των φρούτων και λαχανικών τα οποία επιδιώκουμε να διατηρήσουμε στο τελικό προϊόν.
-
Ποιοτικός έλεγχος της πρώτης ύλης, φρούτων και λαχανικών συμπεριλαμβανομένης της πατάτας έλεγχος των σταδίων επεξεργασίας καθώς και έλεγχος του τελικού προϊόντος βάση προδιαγραφών και συστημάτων ποιότητας.
-
Βιομηχανική παραγωγή τομάτας γραμμή παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
-
Βιομηχανική παραγωγή ροδάκινου γραμμή παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
-
Χυμοποίηση, Βιομηχανική παραγωγή πορτοκαλιών και λοιπών εσπεριδοειδών γραμμή παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
-
Προδιαγραφές τυποποιημένων φρούτων και λαχανικών
-
Ποιοτική αξιολόγησηκατεψυγμένουαρακά
-
Σιρόπια- άλμες. Παρασκευή σιροπιού-άλμης και έλεγχος της περιεκτικότητάς τους
-
Αποφλοίωση - Ζεμάτισμα
-
Παρασκευή και έλεγχος κονσέρβας φρούτων. Ποιοτική αξιολόγηση αυτών.
-
Παρασκευή και έλεγχος κονσέρβας λαχανικών. Ποιοτική αξιολόγηση αυτών.
-
Περιεκτικότητα των φρούτων- λαχανικών σε οξέα, διαλυτά στερεά συστατικά και βιταμίνη C
-
Ζελοποίηση. Παρασκευή μαρμελάδας. Ποιοτική αξιολόγηση πηκτών μαρμελάδων
-
Ποιοτικός έλεγχος σε προϊόντα τομάτας
-
Παρασκευή κέτσαπ
-
Ψύξη κατάψυξη φρούτων- λαχανικών
-
Ποιοτική αξιολόγηση χυμών φρούτων
-
Έλεγχος ποιότητας χυμών